XABON DA CASA |
XA HAI MOITO TEMPO NAS CASAS DO BARQUEIRO A HORA DA MATANZA DO PORCO GARDABANSE AS GRAXAS OU PINGO PARA DESPOIS NO OUTONO FACER O XABON CASEIRO , ERAN TEMPOS DE NECESIDADE E NON HABIA XABON NAS TENDAS PARA LAVAR A ROUPA COMO HOXE TODOS COÑECEMOS.
ACORDO DE EN PEQUENO A MIÑA AVOA CARME FACIA O XABON NA SUA CASA DO BICO DO SEIXO SACABAN UNHA MOREA DE PASTILLAS AS QUE LOGO SE USABAN PARA LAVAR A ROPA NOS LAVADEROS.
FACIASE POLO OUTONO XA QUE AS TEMPERATURAS ERAN MAIS BAIXAS E FACIASE A A PASTILLA DO XABON MOITO MAIS RAPIDO .
A MANEIRA DE FACELO ERA A SEGUINTE :
FERVIANSE NUNHA POTA TANTOS LITROS DE AUGA COMO KILOS DE GRAXA DO ORCO LLE FORAS BOTAR O XABON ALI REMEXIASE E POR CADA 6 KILOS DE GRAXA DE PORCO SE BOTABA UN KILO DE SOSA CAUSTICA EN ESCAMA REMEXIASE TODO ATA FORMAR UN LIQUIDO UNIFORME , E BOTABASE NUNS MOLDES ALARGADOS PARA FACER UN BLOQUE QUE LOGO SE CORTARIA EN PASTILLAS PARA TER O XABON PARA TODO O ANO .
REMEXENDO O XABON |
CO XABON NO LAVADERO |
FACENDO O BLOQUE |
No hay comentarios:
Publicar un comentario